Školsko natjecanje „ Sigurno u prometu „
U Staševici održano školsko natjecanje u poznavanju prometnih pravila i spretnom upravljanju biciklom

Osnovna škola „Fra A. Gnječa „ bila je domaćin školskog natjecanja u  prometno-odgojnoj akciji ''Sigurno u prometu'' koja se provela sukladno  akcijskom planu županije dubrovačko-neretvanske u organicaiji HAK-a, Agencije za odgoj i obrazovanje i MUP-a.

U nedjelju 28. ožujka u 13:00 na školskom igralištu natjecale su se O.Š. „ Fra A. Gnječa“ iz Staševice i O.Š. „Vladimira Nazora“  iz Ploča.

Natjecalo se 10 djevojčica i 16 dječaka.

U prvom dijelu učenici su rješavali testove za provjeru prometnih i sigurnosnih pravila vozača bicikla koje je donio, pregledao i ocijenio ovlašteni policijski službenik iz Policijske postaje Ploče.

            U drugom dijelu natjecatelji su pokazali spretnost u vožnji bicikla na poligonu sastavljenom od 8 različitih vježbi što su ocjenjivali policijski službenici Policijske postaje Ploče.

Nakon zbrajanja ocjena testa i poligona saznali su se pobjednici. Kod djevojčica  prve su bile Ana Jovica  iz O.Š. Staševica i Magdalena Bakula iz O.Š. Ploče. Kod dječaka prvi je  Ivan Kušurin  iz O.Š. Staševica i Ivan Čotić iz O.Š. Ploče.

Gledajući ekipno, bolje rezultate prikazali su učenici O.Š. Staševica. 

Istakli bi zanimljivost koja se dogodila u završnom djelu natjecanja. Kako su dvojica dječaka iz O.Š. Staševica Ivan Kušurin i Bruno Srećko Mateljak imali isti broj bodova i tako dijelili prvo mjesto, trebalo je pristupiti dodatnom natjecanju između njih dvojice. Dodatno natjecanje provelo se je na stazi dugoj 10 metara koja je označena stupićima u razmaku od 0,30 metara. Dječaci su morali cijelo vrijeme sjediti na biciklu s nogama na pedalama. Pobjednik u dodatnom natjecanju je onaj natjecatelj koji provede najviše vremena u prolaženju zadane staze. Mjerenje vremena se prekida kada natjecatelj prevrne stupić, digne se sa sjedala bicikla ili makne nogu s pedala, nogom dotakne tlo ili izađe s jednim ili oba kotača izvan zadane staze. U ovom „pripetavanju„ najbolji je bio Ivan Kušurin.

Najboljih osam, po četiri dječaka i djevojčice iz svake škole idu na županijsko natjecanje u Korčulu.

               Učenici su pokazali zavidno znanje iz poznavanja prometnih pravila i spretnost u upravljanju biciklom, a upravo to će doprinijeti manjem broju stradavanja u prometnim nesrećama.

Dokumenti
 Naziv 
Skica poligona
Akcijski plan
Pravilnik
Skica poligona
Pravila za školsko natjecanje
Pismeni test
Poredak za školsko natjecanje